Testoasa Leopard

Leopard Tortoise (Stigmochelys pardalis)

Aspecte generale in natura Ingrijire in captivitate
Testoasa Leopard
Ultima actualizare : 27.6.2024

Aspecte generale in natura

Stigmochelys pardalis, cunoscuta si sub numele de Testoasa Leopard, este o specie mare si impresionanta de testoasa terestra originara din regiunile aride si de savana din Africa. Este remarcabila datorita carapacei sale frumos modelate, care seamana cu pielea unui leopard. Iata cateva aspecte generale si despre ingrijirea Testoasei leopard, despre alimentatia ei, lumina si incinta.

Detalii despre Stigmochelys pardalis:

 1. Aspect fizic:
  • Testoasa leopard are o carapace bombata, de obicei cu un model complex de pete, dungi si cerculete intunecate pe un fond galben sau maroniu.
  • Plastronul sau este de obicei galben, cu pete si dungi intunecate.
  • Capul este relativ mic si rotunjit, cu ochi mari si un cioc puternic pentru a mesteca plantele.
 2. Dimensiuni:
  • Adultii pot atinge dimensiuni considerabile, cu carapace de pana la 60-70 cm in lungime si o greutate de pana la 20-40 kg.
 3. Habitat:
  • Se gaseste in principal in habitatul arid si de savana din Africa subsahariana, inclusiv in tari precum Africa de Sud, Namibia, Botswana si Zimbabwe.
  • Prefera regiunile cu vegetatie deschisa, precum pajistile si savanele cu arbusti si copaci razleti.
 4. Hrana:
  • Este o specie erbivora si se hraneste in principal cu ierburi, plante suculente, frunze si alte materiale vegetale disponibile in habitatul sau.
 5. Comportament:
  • Testoasa leopard este terestra si petrece mult timp cautand hrana si cautand adaposturi impotriva caldurii intense a zilei.
  • Este activa in principal in timpul diminetii si al serii, cand temperatura este mai scazuta.
 6. Reproducere:
  • Femela depune oua in gropi sapate in sol. Incubatia oualor dureaza cateva luni, iar puii sunt complet independenti la eclozare.
 7. Conservare:
  • Specia se confrunta cu amenintari precum pierderea habitatului, fragmentarea habitatului si braconajul pentru carne si comertul ilegal cu animale de companie.
  • Mai multe eforturi de conservare sunt in curs pentru a proteja populatiile salbatice ramase si habitatul lor natural.

Acestea sunt cateva detalii despre Stigmochelys pardalis, o specie impresionanta de testoasa terestra cu un aspect distinctiv si un rol important in ecosistemele aride si de savana din Africa.

Ingrijire in captivitate

Cum se ingrijeste o testoasa?

Stigmochelys pardalis, cunoscuta si sub numele de testoasa leopard, este o specie mare de testoasa terestra care necesita un mediu specific si bine amenajat pentru a trai sanatos in captivitate.

Citeste si: Cat costa o testoasa

Incinta

Iata cateva detalii despre incinta potrivita pentru aceasta specie:

Descrierea incintei

Stigmochelys pardalis, cunoscuta si sub numele de testoasa leopard, necesita o incinta spatioasa si bine amenajata pentru a trai sanatos in captivitate. Aceasta specie de testoasa terestra poate ajunge la dimensiuni impresionante, deci este esential sa oferi suficient spatiu pentru ca ea sa se miste liber.

Dimensiunea incintei

Testoaselor leopard adulte le este necesara o incinta de cel putin 2.5 metri lungime si 2.5 metri latime. Pentru exemplarele mai mici, poti incepe cu o incinta mai mica, dar trebuie sa te pregatesti sa le oferi mai mult spatiu pe masura ce cresc.

Substrat si sol

Un substrat adecvat este crucial pentru sanatatea testoasei. Un amestec de pamant de gradina, nisip si pamant de cocos este ideal, deoarece permite testoasei sa sape. Substratul trebuie sa fie suficient de adanc pentru a permite acest comportament natural.

Iluminare si incalzire

Testoasele leopard au nevoie de o sursa de lumina UVB pentru a sintetiza vitamina D3, esentiala pentru absorbtia calciului. O lampa UVB de calitate ar trebui sa fie disponibila 10-12 ore pe zi. De asemenea, este necesara o sursa de incalzire pentru a mentine o zona de basking la temperaturi de aproximativ 32-35 grade Celsius. Restul incintei ar trebui sa aiba temperaturi mai moderate, intre 24-29 grade Celsius.

Umiditate

Desi testoasele leopard provin din regiuni semi-aride, ele au nevoie de o anumita umiditate pentru a-si mentine sanatatea pielii si a carapacei. Asigura-te ca incinta are o umiditate relativa de aproximativ 40-50%. Poti realiza acest lucru prin pulverizarea usoara a substratului sau prin folosirea unui vas de apa superficial.

Ascunzatori si structuri

Testoasele leopard au nevoie de ascunzatori unde sa se retraga si sa se simta in siguranta. Poti folosi bucati de lemn, pietre plate sau chiar structuri comerciale pentru reptile. Acestea vor ajuta testoasa sa se simta confortabil si vor stimula comportamentele naturale de explorare.

Hrana si apa

O dieta echilibrata este cruciala pentru sanatatea testoasei. Testoasele leopard sunt erbivore, asa ca dieta lor ar trebui sa constea in principal din ierburi, frunze verzi si legume. De asemenea, trebuie sa ai mereu la dispozitie un bol cu apa curata si proaspata pentru hidratare.

In concluzie, pentru a mentine o Stigmochelys pardalis sanatoasa si fericita in captivitate, trebuie sa oferi o incinta spatioasa, bine iluminata si incalzita, cu un substrat adecvat si structuri care sa stimuleze comportamentul natural al testoasei. Asigura-te ca hrana si apa sunt intotdeauna disponibile si ca incinta este curata si bine intretinuta.

Lumina si caldura

Lumina joaca un rol crucial in sanatatea si bunastarea Stigmochelys pardalis (testoasa leopard). In captivitate, este esential sa recreezi conditiile optime de iluminare pentru a asigura dezvoltarea si functionarea corecta a testoaselor. Iata cateva detalii despre lumina si becurile necesare pentru Stigmochelys pardalis in captivitate:

Nevoile de lumina naturala
Expunerea la soare

Testoasele leopard apreciaza expunerea la lumina naturala a soarelui. In timpul zilei, expuneti testoasele la soare pentru a le permite sa beneficieze de razele UVB si de calitatea luminii naturale.

Utilizarea luminii artificiale
Becuri UVB

Becurile UVB sunt esentiale pentru sanatatea testoaselor leopard in captivitate, deoarece ajuta la sintetizarea vitaminei D3, care este cruciala pentru absorbtia calciului si formarea oaselor sanatoase. Alegeti becuri specializate UVB, destinate reptilelor, cu o putere si un spectru adecvate.

Becuri de lumina solara

In plus fata de becurile UVB, puteti utiliza becuri de lumina solara pentru a recrea spectrul luminii solare naturale. Acestea contribuie la stimularea comportamentelor naturale si la cresterea activitatii testoaselor.

Durata si intensitatea iluminarii
Ciclul de lumina

Simuleaza un ciclu de lumina naturala, cu un interval de 12-14 ore de lumina si 10-12 ore de intuneric in fiecare zi. Aceasta rutina contribuie la mentinerea unui ritm circadian sanatos pentru testoasele leopard.

Intensitatea luminii

Asigurati-va ca intensitatea luminii este potrivita pentru specia dvs. de testoase leopard. Unii proprietari prefera sa foloseasca reflectoare sau alte dispozitive pentru a directiona si a amplifica lumina, asigurandu-se ca intreaga incinta este iluminata uniform.

Locatia si expunerea la lumina
Puncte de odihna si expunere la soare

Asigurati-va ca testoasele leopard au acces la puncte de odihna bine iluminate si zone de expunere la soare in incinta. Acest lucru le permite sa aleaga nivelul de expunere la lumina de care au nevoie in functie de preferintele lor individuale.

Monitorizarea si inlocuirea regulata a becurilor
Monitorizarea spectrului si intensitatii luminii

Verificati periodic spectrul si intensitatea luminii emise de becurile UVB pentru a va asigura ca sunt in parametrii optimi pentru sanatatea testoaselor leopard.

Inlocuirea regulata a becurilor

Becurile UVB se degradeaza in timp si isi pierd eficacitatea, chiar daca par sa functioneze in continuare. Inlocuiti-le in mod regulat conform recomandarilor producatorului pentru a asigura o iluminare corespunzatoare.

Prin urmare, asigurati-va ca testoasele leopard beneficiaza de o iluminare adecvata in captivitate, folosind becuri UVB si de lumina solara, cu un ciclu de lumina adecvat si monitorizand in mod regulat spectrul si intensitatea luminii pentru sanatatea si bunastarea lor optima.

Alimentatie

O dieta echilibrata si adecvata este cruciala pentru sanatatea si bunastarea Stigmochelys pardalis (testoasele leopard) in captivitate. aceste testoase sunt erbivore si au nevoie de o varietate de alimente pentru a obtine nutrientii de care au nevoie. Iata mai multe detalii despre alimentatia lor:

Frunze si plante
Pasunat

Frunzele proaspete de pasunat, cum ar fi lucerna, trifoiul, iarba de grau si ierburile de gradina, sunt o parte importanta a dietei lor. acestea furnizeaza fibre, vitamine si minerale esentiale.

Plante cu frunze verzi

Ofereti-le frunze de salata iceberg, valeriana, patrunjel si alte plante cu frunze verzi, care sunt bogate in nutrienti precum vitaminele a, C si K.

Plante aromatice si ierburi

Incercati sa le oferiti ierburi precum busuioc, cimbru, oregano si menta, care nu numai ca adauga diversitate in dieta, dar pot stimula, de asemenea, apetitul.

Legume si fructe
Legume variate

Legumele proaspete, cum ar fi morcovii, telina, dovleceii, conopida si broccoli, sunt excelente surse de vitamine si minerale. Taiati-le in bucati mici pentru a usura consumul.

Fructe in cantitati limitate

Fructele, cum ar fi merele, perele, capsunile, zmeura si bananele, pot fi oferite ocazional ca gustari. Totusi, fiti atenti la continutul ridicat de zahar si oferiti-le in cantitati limitate.

Hrana suplimentara
Pulbere de calciu

adaugati o pulbere de calciu in dieta lor pentru a asigura o absorbtie adecvata a acestui mineral esential pentru sanatatea oaselor si a carapacei.

Suplimente cu vitamine

Suplimentele cu vitamine, mai ales cele care contin vitamina D3, pot fi utile pentru a asigura un aport adecvat de nutrienti.

Apa si hidratare

asigurati-le acces constant la apa proaspata si curata pentru hidratare. Unele testoase pot prefera sa bea dintr-un vas mic, in timp ce altele ar putea prefera sa se scalde in apa pentru a bea.

Reguli generale si recomandari
 • Evitati alimentele procesate, cum ar fi hrana pentru testoase, deoarece acestea pot contine aditivi si conservanti care nu sunt benefice pentru sanatatea lor.
 • Variati alimentatia pe cat posibil pentru a asigura o gama larga de nutrienti si pentru a evita deficientele nutritionale.
 • In functie de varsta, dimensiunea si nivelul de activitate al testoasei, cantitatea de hrana poate varia. Monitorizati greutatea si aspectul lor pentru a ajusta portiile si dieta in consecinta.

Prin urmare, asigurati-va ca testoasele leoparzi beneficiaza de o dieta echilibrata, bogata in fibre, vitamine si minerale, pentru a le mentine sanatatea si bunastarea in captivitate. Consultati un medic veterinar specializat in reptile pentru orice intrebari sau ingrijorari legate de alimentatia lor.

Vitamine si suplimente

Suplimentele sunt o parte importanta a ingrijirii corecte a Stigmochelys pardalis (testoasele leopard) in captivitate si pot ajuta la asigurarea ca acestea primesc toti nutrientii de care au nevoie pentru o sanatate optima. Iata cateva detalii despre suplimentele necesare:

Pulbere de calciu
Importanta calciului

Calciul este esential pentru sanatatea oaselor si a carapacei testoaselor. Deoarece testoasele leopard sunt erbivore, ele trebuie sa primeasca o cantitate adecvata de calciu din dieta lor pentru a evita problemele de sanatate precum moartea tesutului osos sau carapacea moale.

Modul de administrare

Pulberea de calciu poate fi oferita testoaselor leopard prin presarare peste hrana lor zilnica sau prin adaugarea in dieta lor ca supliment regulat. Asigurati-va ca folositi o pulbere de calciu specifica pentru reptile si urmati instructiunile producatorului pentru dozare.

Suplimente cu vitamine
Vitamina D3

Vitamina D3 este esentiala pentru absorbtia calciului in organismul testoaselor. In mod natural, testoasele leopard obtin vitamina D3 prin expunerea la lumina solara, dar in captivitate, suplimentarea cu vitamina D3 poate fi necesara, mai ales daca testoasele nu beneficiaza de suficienta expunere la soare.

Alte vitamine si minerale

In plus fata de vitamina D3 si calciu, asigurati-va ca testoasele leopard primesc si alte vitamine si minerale esentiale pentru sanatatea lor generala. Exista suplimente multivitaminice disponibile care pot acoperi nevoile lor nutritionale diverse.

Modalitati de administrare si frecventa
Consultati un specialist

Este recomandabil sa consultati un medic veterinar specializat in reptile pentru a determina nevoile specifice de suplimentare ale testoaselor leopard, avand in vedere varsta, starea de sanatate si dieta lor actuala.

Dozare si frecventa

Urmariti instructiunile producatorului pentru dozare si frecventa atunci cand administrati suplimentele. Este important sa nu supraalimentati sau sa subalimentati testoasele cu suplimente, deoarece excesul sau lipsa anumitor nutrienti poate duce la probleme de sanatate.

Monitorizare si ajustare
Monitorizarea starii de sanatate

Monitorizati cu atentie starea de sanatate a testoaselor leopard si observati daca exista semne de deficiente nutritionale sau alte probleme de sanatate care ar putea necesita ajustarea dietei sau a regimului de suplimentare.

Ajustari in functie de nevoi

Pe masura ce testoasele cresc si se dezvolta, sau in functie de schimbarile in dieta lor sau in mediu, este posibil sa fie necesare ajustari in regimul lor de suplimentare. Consultati-va intotdeauna cu un specialist inainte de a face modificari semnificative.

Prin urmare, asigurati-va ca Stigmochelys pardalis primesc suplimentele necesare pentru a completa dieta lor si a mentine o sanatate optima in captivitate. Consultati intotdeauna un medic veterinar specializat in reptile pentru sfaturi si recomandari personalizate privind suplimentarea lor.

Mascul sau femela

In captivitate, Stigmochelys pardalis (testoasele leopard) pot prezenta unele diferente intre sexe, care pot fi observate in anumite caracteristici anatomice, comportamentale si de dimorfism sexual. Iata cateva detalii despre aceste diferente:

Dimorfismul sexual
Dimensiunea si forma

De obicei, masculii sunt mai mici decat femelele si au o forma mai aerodinamica a carapacei. Carapacea femelelor poate fi mai plata si mai larga, in timp ce cea a masculilor poate avea o curba usoara pentru a permite montarea pe spatele femelei in timpul imperecherii.

Coada

Coada masculilor poate fi mai lunga si mai grea decat cea a femelelor. De asemenea, coada femelelor poate fi mai subtire si mai putin robusta in comparatie cu cea a masculilor.

Ghearele si clestele

Masculii pot avea gheare si cleste mai mari si mai pronuntate decat femelele. Aceste caracteristici pot fi folosite in comportamentele de lupta sau de dominanta intre masculi.

Caracteristici comportamentale
Agresivitatea si dominanta

Masculii pot fi mai agresivi si pot manifesta comportamente de dominanta, in special in timpul sezonului de imperechere. Aceste comportamente pot include urmarirea si montarea femelelor sau lupte intre masculi pentru teritoriu sau pentru dreptul de a se imperechea.

Comportamente de imperechere

Masculii pot urmari si monta femelele in timpul sezonului de imperechere. Acest comportament este un aspect normal al reproducerii si poate fi observat in mod frecvent in captivitate in timpul interactiunilor dintre sexe.

Interactiunile sociale

Atat masculii, cat si femelele pot interactiona social cu semenii lor in captivitate, dar interactiunile pot varia in functie de sex si de personalitatea individuala a fiecarei testoase.

Caracteristici anatomice
Organe genitale

Organele genitale ale masculilor si femelelor sunt diferite si pot fi identificate vizual sau prin examinare la nivelul cozii. Masculii au un penis, in timp ce femelele au o deschidere cloacala mai aproape de bazin.

Forma si dimensiunea cloacelor

Femelele pot avea o cloaca mai mare si mai larga decat masculii, datorita necesitatii de a depune ouale. Masculii pot avea o cloaca mai mica si mai ingusta.

Monitorizarea si ingrijirea diferentelor
Observatie atenta

Este important sa monitorizati comportamentul si starea de sanatate a ambelor sexe si sa fiti atenti la orice semn de comportament anormal sau probleme de sanatate care ar putea necesita interventie veterinara.

Asigurarea unei interactiuni sanatoase

Daca pastrati mai multe testoase leopard impreuna in aceeasi incinta, asigurati-va ca exista suficient spatiu si resurse pentru a evita conflictele intre sexe sau intre indivizii de acelasi sex.

Prin urmare, intelegerea diferentelor intre sexe la Stigmochelys pardalis poate fi utila pentru ingrijirea si gestionarea corecta a acestor minunate reptile in captivitate. Fiti atent la caracteristicile anatomice, comportamentale si de dimorfism sexual pentru a asigura o ingrijire corespunzatoare si o interactiune sanatoasa intre indivizi.

Reproducere

Reproducerea Stigmochelys pardalis (testoasele leopard) in captivitate poate fi o experienta fascinanta si satisfacatoare pentru crescatorii de testoase pasionati. Iata mai multe detalii despre procesul de reproducere:

Determinarea maturitatii sexuale
Varsta

Țestoasele leopard devin sexual mature in general la varsta de 5-7 ani, dar acest lucru poate varia in functie de conditiile de crestere si de factorii genetici.

Dimorfismul sexual

Diferentele intre sexe, cum ar fi dimensiunea, forma carapacei si comportamentul de imperechere, devin mai evidente odata ce testoasele ating maturitatea sexuala.

Ciclul reproducerii
Sezonul de imperechere

In mediul salbatic, sezonul de imperechere pentru testoasele leopard poate varia in functie de clima si de disponibilitatea hranei. In captivitate, puteti stimula activitatea de imperechere prin recrearea unui mediu adecvat de iluminare si temperatura.

Comportament de imperechere

Masculii pot manifesta comportamente de imperechere, cum ar fi urmarirea si montarea femelelor. Acest comportament este o parte naturala a procesului de reproducere si poate fi observat in mod frecvent in captivitate.

Selecia partenerilor
Alegerea partenerilor potriviti

Este important sa selectati parteneri potriviti pentru reproducere, asigurandu-va ca ambii sunt sanatosi si nu prezinta anomalii genetice sau probleme de sanatate care ar putea fi transmise urmasilor.

Imperecherea
Coabitarea

Dupa ce ati selectat partenerii potriviti, permiteti-le sa coabiteze in aceeasi incinta pentru a permite imperecherea naturala. Asigurati-va ca incinta ofera suficient spatiu si ascunzatoare pentru a permite comportamentul natural de imperechere.

Monitorizarea imperecherii

Supravegheati indeaproape interactiunile dintre mascul si femela pentru a va asigura ca imperecherea are loc in conditii sigure si fara incidente.

Depunerea oualor
Selectarea unui loc pentru depunerea oualor

Femelele isi pot alege singure locul pentru depunerea oualor. Asigurati-va ca le oferiti substrat adecvat si un spatiu linistit si protejat unde sa-si poata depune ouale.

Incubatia oualor

Ouale pot fi lasate sa fie incubate natural in substratul de depunere sau pot fi colectate si incubate separat intr-un incubator cu o temperatura si o umiditate controlata.

Cresterea juvenililor
Hrana si ingrijire

Asigurati-va ca juvenilii sunt hraniti corespunzator si beneficiaza de un mediu de viata adecvat pentru a se dezvolta sanatos. O dieta echilibrata, iluminare adecvata si un habitat confortabil sunt esentiale pentru cresterea juvenililor.

Identificarea si gestionarea populatiei

Pe masura ce juvenilii cresc, va trebui sa ii identificati si sa gestionati populatia in consecinta. Asigurati-va ca aveti suficient spatiu si resurse pentru a ingriji toti juvenilii in crestere.

Reproducerea Stigmochelys pardalis in captivitate poate fi o experienta minunata, dar necesita planificare si pregatire adecvata pentru a asigura succesul si bunastarea urmasilor. Fiti pregatit sa oferiti ingrijire corespunzatoare si sa monitorizati indeaproape procesul de reproducere pentru a asigura o experienta sanatoasa si fericita pentru testoasele.

 • Testoasa de : Uscat
 • Traieste pana la : 100 ani
 • Dimensiune adult : 70 cm
 • Tip alimentatie : erbivore
 • Hibernare: Nu
 • Bec caldura : Da
 • UVB : Da