Testoasa Harta

False map turtle (Graptemys pseudogeographica)

Aspecte generale in natura Ingrijire in captivitate
Testoasa Harta
Ultima actualizare : 11.7.2024

Aspecte generale in natura

Graptemys pseudogeographica kohni, cunoscuta si sub numele de Testoasa harta de Mississippi, este o subspecie de testoasa pictata care se gaseste in principal in bazinul fluviului Mississippi din sud-estul Statelor Unite ale Americii. Iata cateva aspecte generale si afla ce e necesar in ingrijirea Testoasei Harta, alimentatia ei, lumina si incinta.

 1. Aspect fizic:
  • Testoasa pictata Mississippi are o carapace neteda, de obicei verde-oliv sau bruna, cu pete si dungi galbene sau portocalii. Plastronul este de obicei galben cu pete intunecate.
  • Este de dimensiuni mici spre medii, adesea atingand intre 12 si 20 de centimetri in lungime.
 2. Habitat:
  • Aceasta subspecie traieste in rauri, paraie si lacuri cu apa linistita sau cu un curent usor, preferand zonele cu fundul nisipos si vegetatie acvatica abundenta.
  • Se gaseste in special in sistemele hidrografice din bazinul fluviului Mississippi si in unele zone din Louisiana, Mississippi, Alabama si Florida.
 3. Hrana:
  • Testoasele pictate Mississippi sunt omnivore, hranindu-se cu insecte, crustacee, moluste si unele plante acvatice.
 4. Comportament:
  • Aceste testoase sunt animale timide si se retrag adesea in apa sau se ascund sub copaci rasturnati sau sub stanci pentru a evita potentialele amenintari.
  • Sunt semi-acvatice si petrec timp atat in apa, cat si pe uscat.
 5. Reproducere:
  • Femela depune oua in nisipul sau lutul moale de pe malurile raurilor. Ouale eclozeaza in cateva luni, iar puii sunt gata sa inoate si sa se hraneasca imediat dupa eclozare.
 6. Conservare:
  • Desi nu sunt in pericol critic de disparitie, habitatul lor este in pericol din cauza pierderii si degradarii mediului, precum si din cauza poluarii apei.
  • Este important sa se implementeze masuri de conservare si gestionare a habitatului pentru a proteja populatiile salbatice.

Acestea sunt cateva detalii despre Graptemys pseudogeographica kohni, o subspecie fascinanta de testoasa pictata care are o distributie specifica in sud-estul SUA.

Ingrijire in captivitate

Cum se ingrijeste o testoasa?

Pentru a asigura un mediu adecvat pentru Graptemys pseudogeographica kohni in captivitate, este important sa creezi un habitat care sa indeplineasca nevoile specifice ale acestei broaste testoase semiacvatice. Un terariu spatios si bine amenajat este esential pentru a recrea cat mai fidel posibil habitatul lor natural.

Citeste si: Cat costa o testoasa

Incinta

Terariul ar trebui sa includa o zona de uscat si o zona de apa pentru a permite testoasei sa se rasfete atat pe uscat, cat si in apa. Zona de uscat ar trebui sa fie echipata cu substrat adecvat, cum ar fi nisipul sau pamantul amestecat cu turba, care sa permita sapaturii si ingroparii. In plus, ofera o varietate de ascunzatori, stanci si plante pentru a recrea un mediu natural si pentru a oferi testoasei optiuni de explorare si refugiu.

Zona de apa ar trebui sa fie suficient de mare si adanca pentru a permite testoasei sa inoate si sa se scufunde complet. Asigura-te ca apa este curata si filtrata si ca exista o platforma sau un raft plutitor unde testoasa sa poata sta la soare si sa se usuce atunci cand este necesar.

Iluminarea este, de asemenea, cruciala pentru sanatatea si bunastarea Graptemys pseudogeographica kohni in captivitate. O lampa UVB este esentiala pentru a asigura un aport adecvat de vitamina D3, necesara pentru absorbtia calciului. De asemenea, ofera o sursa de incalzire, cum ar fi o lampa incandescenta sau ceramica, pentru a crea o zona de basking calduroasa în terariu.

In ceea ce priveste hrana, Graptemys pseudogeographica kohni sunt in principal ierbivore, hranindu-se cu o varietate de plante, ierburi si vegetatie acvatica. Asigura-te ca oferi o dieta variata si echilibrata, care sa includa si suplimente de calciu si vitamine pentru a asigura sanatatea si cresterea optima a testoasei.

Prin urmare, pentru a asigura sanatatea si bunastarea Graptemys pseudogeographica kohni in captivitate, este esential sa creezi un mediu care sa includa atat elemente terestre, cat si acvatice, si sa ofere iluminare, incalzire si o dieta adecvata.

Lumina si caldura

Pentru Graptemys pseudogeographica kohni in captivitate, iluminarea adecvata este cruciala pentru sanatatea si bunastarea lor. Aceste testoase semiacvatice au nevoie de acces la lumina UVB pentru a metaboliza vitamina D3 si pentru a asimila calciul in mod corespunzator, esential pentru sanatatea oaselor si a carapacei lor.

Pentru a oferi iluminare adecvata, ar trebui sa folosesti o lampa UVB special conceputa pentru reptile. Aceste lampi sunt proiectate pentru a emite o cantitate corespunzatoare de radiatie UVB, esentiala pentru sinteza vitaminei D3 in pielea testoaselor. Este important sa alegi o lampa cu spectru complet si sa o plasezi deasupra zonei de basking, la o distanta optima recomandata de producator pentru a asigura o expunere adecvata la aceasta lumina.

In plus, ar trebui sa asiguri si o sursa de incalzire in incinta, cum ar fi o lampa incandescenta sau ceramica. Aceasta va crea o zona de incalzire (basking) calduroasa, unde testoasele se pot incalzi si pot regla temperatura corpului. Este important sa monitorizezi temperatura in zona de basking pentru a te asigura ca este in intervalul optim de 30-35°C.

Pe langa iluminarea UVB si incalzirea adecvata, este recomandat sa oferi si un ciclu de lumina naturala si intuneric in incinta. Acest lucru poate fi realizat folosind un timer pentru a simula un ciclu de zi si noapte, oferind testoaselor aproximativ 10-12 ore de lumina pe zi si 12-14 ore de intuneric.

Asigura-te ca schimbi periodic lampile UVB si de incalzire conform recomandarilor producatorului pentru a mentine eficacitatea si siguranta acestora. In plus, monitorizeaza comportamentul si starea de sanatate a testoaselor pentru a te asigura ca beneficiaza de conditii optime de iluminare si incalzire in incinta.

Alimentatie

Pentru Graptemys pseudogeographica kohni in captivitate, alimentatia joaca un rol crucial in mentinerea sanatatii si bunastarii lor. Aceste testoase semiacvatice sunt in principal carnivore, hranindu-se cu o varietate de nevertebrate si pesti, dar si cu cantitati mici de materiale vegetale. O dieta echilibrata si variata este esentiala pentru a asigura o dezvoltare sanatoasa si o functionare optima a sistemului lor digestiv.

Principalul element al dietei Graptemys pseudogeographica kohni in captivitate ar trebui sa fie proteina animala. Aceasta poate include insecte vii, cum ar fi greierii, gandacii si viermii de faina, precum si crustacee, cum ar fi crevetii si krill-ul. De asemenea, pestele poate fi inclus in dieta, fie proaspat, fie sub forma de bucati de peste de acvariu sau peste de mare. Este important sa eviti pestii care contin cantitati mari de grasimi sau saruri, precum somonul, si sa oferi o varietate de surse de proteine pentru a asigura un aport nutritional diversificat.

In plus, Graptemys pseudogeographica kohni ar trebui sa primeasca si cantitati mici de materiale vegetale in dieta. Acestea pot include frunze verzi, cum ar fi salata verde, dar si legume precum morcovii, dovleceii si castravetii. Oferirea de legume si plante proaspete poate furniza fibre si nutrienti esentiali, care contribuie la o digestie sanatoasa si la mentinerea starii generale de sanatate.

Este important sa asiguri si accesul la apa proaspata si curata in permanenta. Un bol cu apa ar trebui sa fie disponibil în incinta si sa fie curatat si reumplut in mod regulat pentru a asigura hidratarea adecvata a testoaselor.

Prin urmare, oferirea unei diete echilibrate si variate, care sa includa proteine animale, materiale vegetale si apa proaspata, este cruciala pentru sanatatea si bunastarea Graptemys pseudogeographica kohni in captivitate. Este recomandat sa consulti un medic veterinar specializat in reptile pentru a primi recomandari specifice in ceea ce priveste dieta testoaselor tale.

Vitamine si suplimente

Suplimentele sunt o parte importanta a dietei Graptemys pseudogeographica kohni in captivitate, asigurandu-se ca aceste broaste testoase primesc toti nutrientii esentiali. Suplimentele de calciu sunt esentiale pentru sanatatea oaselor si a carapacei, iar cele de vitamine asigura un sistem imunitar puternic. De asemenea, se pot oferi suplimente minerale pentru a compensa pierderile nutritionale. Este crucial sa administrezi suplimentele conform recomandarilor unui medic veterinar, deoarece supradozarea poate fi nociva. Suplimentele trebuie sa fie adaugate la hrana testoaselor in cantitati mici si in mod regulat pentru a asigura absorbtia adecvata a nutrientilor.

Mascul sau femela

Identificarea diferentelor intre sexe la Graptemys pseudogeographica (testoasa cu harta falsa) poate fi realizata prin observarea unor caracteristici fizice si comportamentale specifice. Iata mai multe detalii despre aceste diferente:

Dimensiune si forma
Femelele
 • Dimensiune: Femelele sunt in general mai mari decat masculii, putand ajunge la dimensiuni de 20-27 cm in lungime.
 • Forma: Carapacea femelelor este mai rotunjita si bombata.
Masculii
 • Dimensiune: Masculii sunt mai mici, cu o lungime de 12-15 cm.
 • Forma: Carapacea masculilor este mai alungita si mai plata in comparatie cu cea a femelelor.
Coada
Femelele
 • Coada: Femelele au o coada mai scurta si mai subtire, cu deschiderea cloacala situata aproape de baza cozii.
Masculii
 • Coada: Masculii au o coada mai lunga si mai groasa, cu deschiderea cloacala situata mai departe de baza, aproape de varful cozii.
Plastron
Femelele
 • Plastron: Plastronul (partea inferioara a carapacei) este de obicei plat sau usor convex.
Masculii
 • Plastron: Plastronul masculilor poate avea o usoara concavitate, care ajuta la montarea pe femele in timpul imperecherii.
Gheare
Femelele
 • Gheare: Femelele au gheare mai scurte si mai drepte.
Masculii
 • Gheare: Masculii au gheare foarte lungi si curbate pe membrele anterioare. Aceste gheare sunt folosite in ritualul de curtare, fluturandu-le in fata femelelor.
Comportament
Femelele
 • Comportament: Femelele sunt de obicei mai putin agresive si mai putin teritoriale. Ele pot fi observate mai des inotand si explorand mediul acvatic.
Masculii
 • Comportament: Masculii sunt adesea mai agresivi si teritorializati, in special in prezenta altor masculi. In timpul sezonului de imperechere, masculii urmaresc femelele si isi flutura ghearele lungi in fata acestora ca parte a comportamentului de curtare.
Observatii suplimentare
Varsta si marimea

Este mai usor sa distingi intre sexe la testoasele adulte decat la cele tinere, deoarece trasaturile sexuale secundare devin mai pronuntate pe masura ce testoasele cresc.

Consultare cu un expert

Dacă sunteti nesigur in privinta sexului testoaselor dvs., consultati un medic veterinar specializat in reptile sau un expert in herpetologie pentru o evaluare precisa.

Rezumat

Prin observarea atenta a dimensiunii, formei carapacei si plastronului, lungimii si grosimii cozii, precum si a lungimii ghearelor si comportamentului, puteti determina sexul testoaselor Graptemys pseudogeographica. Aceste caracteristici devin mai evidente pe masura ce testoasele ating maturitatea sexuala, permitand o identificare mai usoara si mai precisa.

Reproducere

Reproducerea la Graptemys pseudogeographica (testoasa cu harta falsa) in captivitate necesita o atentie speciala la detalii pentru a asigura succesul. Iata mai multe detalii despre procesul de reproducere:

Maturitatea sexuala
Varsta

Testoasele cu harta falsa ating maturitatea sexuala la aproximativ 3-5 ani pentru masculi si 5-7 ani pentru femele, in functie de dimensiune si conditiile de crestere.

Sezonul de imperechere
Timpul

Sezonul de imperechere incepe de obicei in primavara si se poate extinde pana in vara, odata ce temperaturile si lumina zilnica cresc.

Comportamentul de curtare

Masculii isi folosesc ghearele lungi pentru a flutura in fata femelelor, in special in jurul capului si gatului, ca parte a ritualului de curtare. Comportamentul de curtare poate include si inotul in jurul femelei si emiterea de vibratii cu ghearele.

Imperecherea

Imperecherea are loc in apa, unde masculul monteaza femela si se agata de carapacea acesteia cu ghearele sale. Procesul poate dura de la cateva minute pana la o ora.

Depunerea oualor
Locul de depunere
 • Femelele gravide vor cauta un loc adecvat pentru depunerea oualelor, de obicei o zona cu sol moale sau nisip unde pot sapa un cuib.
 • Este esential sa le oferiti un loc de depunere in incinta captiva, cum ar fi o zona cu substrat nisipos sau un recipient mare cu nisip.
Numarul de oua
 • Femelele pot depune intre 5 si 15 oua per cuib, depinzand de marimea si varsta femelei.
 • Femelele pot depune mai multe cuiburi intr-un sezon, la intervale de cateva saptamani.
Incubatia oualor
 • Ouale pot fi lasate in cuibul natural sau pot fi colectate si mutate intr-un incubator.
 • Temperaturile de incubatie ar trebui mentinute intre 26 si 32°C, iar umiditatea trebuie monitorizata si ajustata pentru a preveni uscarea sau mucegaiul.
Eclozarea
Durata de incubație
 • Incubatia dureaza de obicei intre 60 si 90 de zile, in functie de temperatura si umiditatea din incubator.
Puii de testoasa
 • Puii vor sparge ouale folosind un dinte special, numit caruncul, care cade dupa cateva zile de la eclozare.
 • Oferiti puilor un mediu sigur si cald, cu apa nu foarte adanca si acces la o zona uscata unde se pot incalzi si odihni.
Ingrijirea puilor
Hrana

Puii de testoasa necesita o dieta bogata in proteine pentru a sustine cresterea rapida, incluzand pesti mici, insecte, si hrana speciala pentru puii de testoase. Este important sa oferiti si suplimente de calciu pentru dezvoltarea sanatoasa a carapacei si a scheletului.

Iluminare si temperatura

Asigurati puilor lumina UVB si un mediu cald, cu temperaturi ale apei intre 24 si 28°C si temperaturi aeriene de basking intre 30 si 35°C.

Reproducerea Graptemys pseudogeographica in captivitate necesita pregatire atenta si conditii de mediu adecvate. Monitorizarea atenta a temperaturii, umiditatii si comportamentului testoaselor este esentiala pentru a asigura sanatatea si bunastarea acestora pe parcursul intregului proces de reproducere.

Hibernare

Hibernarea este un aspect important al ingrijirii Graptemys pseudogeographica kohni in captivitate, simuland conditiile naturale in care aceste broaste testoase ar intra in repaus in timpul sezonului rece. Hibernarea este cruciala pentru sanatatea lor pe termen lung si pentru mentinerea ciclului lor biologic natural.

Pentru a incepe procesul de hibernare, trebuie sa reduci treptat temperatura mediului in care sunt tinute testoasele. Acest lucru poate fi realizat prin scaderea treptata a temperaturii in timpul zilei si al noptii, pentru a imita schimbarile de temperatura din mediul lor natural. Temperatura ideala pentru hibernare este de obicei intre 4 si 10 grade Celsius.

Este important sa asiguri un mediu sigur si stabil pentru hibernare. Testoasele pot fi plasate intr-o cutie sau intr-un terariu special amenajat pentru hibernare, cu un substrat adecvat, cum ar fi nisipul sau pamantul amestecat cu turba. Asigura-te ca exista suficient spatiu pentru ca testoasele sa se ingroape in substrat si sa se protejeze de temperaturile reci.

Pe durata hibernarii, testoasele nu vor manca si vor fi mai putin active decat in mod normal. Este important sa nu le hranesti in timpul hibernarii si sa le lasi sa intre in repaus complet. Monitorizeaza periodic starea lor de sanatate si asigura-te ca mediul lor de hibernare ramane stabil si sigur.

La sfarsitul sezonului de hibernare, trebuie sa trezesti treptat testoasele din repausul lor. Acest lucru poate fi realizat prin cresterea treptata a temperaturii si a luminii in mediul lor de trai. Asigura-te ca oferi testoaselor suficienta apa proaspata si ca le monitorizezi atent starea de sanatate pe durata trezirii lor din hibernare.

Prin urmare, hibernarea la Graptemys pseudogeographica kohni in captivitate este un proces important si necesita o pregatire si monitorizare atenta pentru a asigura sanatatea si bunastarea lor pe termen lung. Consulta intotdeauna un medic veterinar specializat in reptile pentru indrumare si sfaturi suplimentare despre hibernarea testoaselor tale in captivitate.

 • Testoasa de : Apa
 • Traieste pana la : 20 ani
 • Dimensiune adult : 20 cm
 • Tip alimentatie : omnivore
 • Hibernare: Da
 • Bec caldura : Da
 • UVB : Da