Testoasa de uscat banateana

Hermann's Tortoise (Testudo Hermanni Boettgeri)

Aspecte generale in natura Ingrijire in captivitate
Testudo Hermanni
Ultima actualizare : 11.7.2024

Aspecte generale in natura

Testudo hermanni, cunoscuta si sub numele de testoasa mediteraneana, este o specie de testoasa terestra din familia Testudinidae, care se gaseste in principal in regiunile mediteraneene din Europa. Este impartita in doua subspecii distincte: Testudo hermanni hermanni (testoasa hermanni estica) si Testudo hermanni boettgeri (testoasa hermanni vestica). Iata cateva aspecte generale si ingrijirea testoasei de uscat banateana.

 1. Aspect fizic:
  • Testoasa hermanni este de dimensiuni mici spre medii, cu o carapace bombata si o culoare predominanta maro sau galbena.
  • Carapacea are adesea pete sau dungi mai intunecate, iar plastronul (partea inferioara a carapacei) este de obicei galben deschis.
  • Capul este relativ mic, cu o gura si un cioc bine dezvoltate. Ochii sunt mari si rotunzi, cu o pupila neagra.
 2. Dimensiuni:
  • Testoasele adulte pot atinge dimensiuni de 15-30 cm in lungime, cu femelele fiind adesea putin mai mari decat masculii.
 3. Habitat:
  • Testoasele hermanni traiesc in principal in habitate aride si semi-aride, cum ar fi pasunile cu iarba scurta, padurea de maslin si regiunile de coasta.
  • Se gasesc in regiunile mediteraneene din sudul Europei, inclusiv in Italia, Grecia, Franta si Spania.
 4. Hrana:
  • Testoasele hermanni sunt erbivore si se hranesc cu o varietate de plante, cum ar fi ierburi, flori, frunze si fructe.
 5. Comportament:
  • Aceste testoase sunt terestre si petrec o mare parte a timpului cautand hrana si incalzindu-se la soare.
  • Sunt animale solitare, dar se pot aduna în grupuri mici in timpul sezonului de reproducere.
 6. Reproducere:
  • Femela depune oua in gropi sapate in sol. Incubatia oualor dureaza cateva luni, iar puii sunt complet independenti la eclozare.
 7. Conservare:
  • Testoasele hermanni sunt amenintate de pierderea habitatului, poluarea si colectarea ilegala pentru comertul cu animale de companie.
  • Mai multe tari au implementat masuri de conservare si programe de reproducere in captivitate pentru a proteja populatiile salbatice.

Testoasa hermanni este o specie emblematica a regiunilor mediteraneene si este apreciata pentru frumusetea sa si rolul sau ecologic in aceste ecosisteme.

Ingrijire in captivitate

Cum se ingrijeste o testoasa?

Pentru a asigura un mediu adecvat pentru Testudo hermanni in captivitate, este esential sa creezi un habitat care sa imite cat mai fidel posibil conditiile naturale ale habitatului sau din salbaticie.

Citeste si: Cat costa o testoasa

Incinta

Testudo hermanni, cunoscuta si sub numele de testoasa lui Hermann, necesita o incinta bine amenajata pentru a trai sanatos si fericit in captivitate. Iata cateva detalii importante despre cum ar trebui sa fie incinta pentru aceasta specie:

Dimensiunea incintei

Testoasele lui Hermann au nevoie de mult spatiu pentru a se misca si a explora. Pentru un adult, incinta ar trebui sa fie de cel putin 1.5 metri lungime si 1 metru latime. Pentru testoasele mai mici sau pui, incintele pot fi mai mici, dar trebuie sa creasca pe masura ce testoasele se dezvolta.

Substrat si sol

Un substrat adecvat este esential pentru Testudo hermanni. Pamantul de gradina, amestecat cu nisip sau coaja de copac, este ideal. Substratul trebuie sa fie suficient de adanc pentru a permite testoasei sa sape si sa se ingroape partial, ceea ce ajuta la reglarea temperaturii corpului si la comportamentul natural de ascundere.

Iluminare si incalzire

Testoasele lui Hermann au nevoie de expunere la lumina UVB pentru a sintetiza vitamina D3, necesara pentru absorbtia calciului. O lampa UVB ar trebui sa fie activa timp de 10-12 ore pe zi. De asemenea, este necesara o sursa de caldura pentru a crea o zona de basking cu temperaturi de aproximativ 30-32 grade Celsius. Restul incintei ar trebui sa aiba temperaturi mai moderate, intre 24-26 grade Celsius. Pe timpul noptii, temperatura poate sa scada pana la 18-20 grade Celsius.

Umiditate

Testoasele lui Hermann necesita un nivel moderat de umiditate, in jur de 50-70%. Poti mentine aceasta umiditate pulverizand ocazional substratul cu apa si asigurandu-te ca exista o zona umeda in incinta. In cazul in care se doreste un mod mai automaziat de gestionare a umiditatii, se pot folosi umidificatoare speciale pentru terarii. Umiditatea este importanta pentru a preveni problemele respiratorii si pentru a mentine pielea si carapacea testoasei hidratate.

Ascunzatori si structuri

Testoasele au nevoie de locuri unde sa se ascunda si sa se simta in siguranta. Poti folosi bucati de lemn, pietre, plante artificiale sau structuri comerciale pentru reptile. Aceste ascunzatori ofera testoasei un sentiment de securitate si ajuta la reducerea stresului. De asemenea, este important pentru testoase sa aiba diferente de nivel, acestea ajutand la partea de imbunatatire a conditiilor de viata, cat si la a le ajuta sa faca miscare intr-un mediu cat mai divers.

Hrana si apa

O dieta echilibrata este cruciala pentru sanatatea Testudo hermanni. Aceste testoase sunt erbivore si se hranesc cu o varietate de plante, inclusiv frunze verzi (de exemplu, papadie, trifoi), legume (de exemplu, morcovi, dovlecei) si fructe in cantitati limitate. De asemenea, este esential sa ai un bol cu apa curata si proaspata in incinta pentru hidratare. Schimba apa zilnic sau de cate ori e nevoie, pentru a preveni contaminarea.

Ventilatie si curatenie

Ventilatia adecvata este necesara pentru a preveni acumularea de umiditate excesiva si pentru a mentine aerul proaspat in incinta. Asigura-te ca incinta are guri de aerisire sau utilizati un terariu cu capac ventilat. Curata incinta regulat pentru a indeparta resturile de mancare si excrementele, prevenind astfel dezvoltarea bacteriilor si a mucegaiului.

Prin urmare, pentru a mentine Testudo hermanni sanatoasa si fericita in captivitate, asigura-te ca incinta este spatioasa, bine iluminata si incalzita, cu un substrat adecvat si structuri care sa permita comportamentul natural al testoasei. Ofera o dieta echilibrata si asigura-te ca incinta este curata si bine ventilata.

Lumina si caldura

Pentru a asigura sanatatea si bunastarea Testudo hermanni in captivitate, iluminarea adecvata este esentiala, deoarece aceste broaste testoase au nevoie de expunere la lumina solara pentru a metaboliza vitamina D3 si a asimila calciul in mod corespunzator.

In primul rand, lampa UVB este esentiala pentru Testudo hermanni. Aceasta furnizeaza lumina ultravioleta de tip B (UVB), care este necesara pentru productia de vitamina D3 in corpul testoasei. Vitamina D3 este cruciala pentru absorbtia calciului si pentru mentinerea sanatatii oaselor si a carapacei. Lampa UVB ar trebui sa fie plasata deasupra zonei de basking, la o distanta corespunzatoare pentru a asigura o expunere optima la aceasta lumina.

In plus, lampa de incalzire (basking light) este necesara pentru a crea o zona calda in habitatul testoasei. Aceasta lampa ar trebui sa ofere o temperatura intre 30 si 35 de grade Celsius in zona de incalzire. Testudo hermanni isi regleaza temperatura corpului prin expunerea la aceasta sursa de caldura si este esential sa aiba acces la aceasta zona pentru a-si mentine metabolismul si digestia adecvata.

Este important sa mentionam ca testoasele au si nevoie de un ciclu de lumina naturala si intuneric pentru a regla ritmul lor circadian. Astfel, este recomandat sa folosesti un timer pentru a simula un ciclu de zi si noapte, oferind 10-12 ore de lumina pe zi si 12-14 ore de intuneric, sau sa opresti sursele de lumina manual.

Pentru a completa iluminarea, poti utiliza si surse suplimentare de lumina, cum ar fi lampi LED sau fluorescente, pentru a asigura o distributie uniforma a luminii in intregul habitat al testoasei.

Prin urmare, pentru a asigura sanatatea si bunastarea Testudo hermanni in captivitate, este esential sa oferiti o iluminare adecvata, care sa includa o sursa de UVB, o sursa de caldura pentru basking si un ciclu de lumina naturala si intuneric.

Alimentatie

Alimentatia Testudo hermanni, cunoscuta si sub numele de testoasa lui Hermann, trebuie sa fie bine echilibrata si sa imite cat mai bine dieta lor naturala pentru a le mentine sanatoase in captivitate. Iata cateva detalii importante despre dieta acestor testoase.

Componentele dietei
Frunze verzi

Testudo hermanni sunt erbivore si majoritatea dietei lor ar trebui sa fie compusa din frunze verzi. Unele dintre cele mai bune optiuni includ:

 • Papadie (Taraxacum officinale)
 • Trifoi (Trifolium spp.)
 • Frunze de nasturel (Nasturtium officinale)
 • Frunze de papadie
 • Plantain (Plantago spp.)
 • Frunze de papadie

Aceste plante sunt bogate in calciu si alte vitamine si minerale esentiale pentru testoase.

Legume

Legumele ar trebui sa reprezinte o parte semnificativa a dietei. Exemple de legume adecvate includ:

 • Morcovi (in cantitati moderate, pentru ca sunt bogati in zaharuri)
 • Dovlecei
 • Castraveți
 • Frunze de sfecla (Beta vulgaris)

Este important sa le oferi legume variate pentru a asigura un aport echilibrat de nutrienti.

Fructe

Fructele ar trebui oferite doar ocazional, deoarece contin mult zahar. Exemple de fructe potrivite includ:

 • Capsuni
 • Zmeura
 • Mere (in cantitati mici, fara samburi)
 • Pepene galben
Plante si flori

Plantele si florile comestibile sunt o sursa buna de variatie în dieta. Poti oferi:

 • Flori de hibiscus
 • Flori de galbenele
 • Petale de trandafir (nesprayate)
 • Frunze de nalba
Calciu si suplimente

Testudo hermanni necesita un aport adecvat de calciu pentru a preveni problemele legate de carapace si oase. Este esential sa presari suplimente de calciu pe alimentele lor, mai ales daca nu primesc suficient calciu din dieta. Un os de sepie plasat in incinta poate oferi, de asemenea, o sursa de calciu pe care testoasa o poate roade dupa nevoie.

Hidratare

Asigura-te ca testoasa are intotdeauna acces la apa proaspata si curata. Schimba apa zilnic pentru a preveni contaminarea. De asemenea, unele alimente, cum ar fi castravetii, contribuie la hidratarea naturala a testoasei.

Evitarea alimentelor nepotrivite

Exista anumite alimente care ar trebui evitate deoarece pot fi toxice sau inadecvate pentru testoasele lui Hermann:

 • Spanac (contine oxalati care pot inhiba absorbtia calciului)
 • Rubarba (toxica)
 • Produse lactate (testoasele nu pot digera lactoza)
 • Carne si alimente procesate

Planificarea dietei

Diversitatea este cheia unei diete sanatoase pentru Testudo hermanni. Alterneaza alimentele si asigura-te ca ofera o gama variata de frunze, legume si ocazional fructe. Monitorizeaza starea de sanatate a testoasei si ajusteaza dieta dupa necesitati.

Prin urmare, pentru a mentine Testudo hermanni sanatoasa in captivitate, este esential sa ii oferi o dieta variata, bogata in frunze verzi si legume, cu suplimente de calciu si apa proaspata disponibila tot timpul. Evita alimentele inadecvate si ofera ocazional fructe si flori comestibile pentru a diversifica alimentatia.

Vitamine si suplimente

Suplimentele sunt o parte importantă a dietei Testudo hermanni in captivitate, contribuind la asigurarea unei nutritii echilibrate si la prevenirea deficientelor nutritionale. Printre suplimentele recomandate se numara suplimentele de calciu si vitamine.

Suplimentele de calciu sunt esentiale pentru sanatatea oaselor si a carapacei. Testudo hermanni au nevoie de un aport adecvat de calciu pentru a preveni problemele de sanatate legate de schelet, cum ar fi deformarile osoase sau osteoporoza. Suplimentele de calciu pot fi oferite sub forma de pulberi sau suplimente lichide si ar trebui presarate regulat peste hrana testoasei.

In plus, suplimentele de vitamine sunt, de asemenea, importante pentru sanatatea generala a Testudo hermanni. Vitaminele, cum ar fi vitamina A, D si E, sunt esentiale pentru functionarea corecta a sistemului imunitar, a vederii si a metabolismului. Suplimentele de vitamine pot fi, de asemenea, oferite sub forma de pulberi sau suplimente lichide si ar trebui administrate conform instructiunilor de pe ambalaj.

Este important sa acorzi atentie dozelor si frecventei de administrare a suplimentelor pentru a evita supradozarea si pentru a asigura un echilibru adecvat de nutrienti in dieta Testudo hermanni. Consultarea unui medic veterinar specializat in reptile poate oferi recomandari specifice in functie de nevoile individuale ale testoasei tale.

Mascul sau femela

Determinarea sexului la Testudo hermanni, cunoscuta si sub numele de testoasa lui Hermann sau Testoasa de uscat banateana, este esentiala pentru gestionarea si ingrijirea corespunzatoare a acestor animale in captivitate. Diferentele intre sexe sunt destul de subtile si necesita o observatie atenta. Iata cateva detalii despre diferentele intre sexe la Testudo hermanni in captivitate:

Caracteristici fizice
Coada
 • Masculi: Masculii au, in general, o coada mai lunga si mai groasa, cu o baza mai lata. Coada lor se curbeaza adesea in jos si lateral, iar cloaca (deschiderea ventului) este situata mai departe de baza carapacei.
 • Femele: Femelele au o coada mai scurta si mai subtire. Cloaca este situata mai aproape de baza carapacei.
Plastron (partea inferioara a carapacei)
 • Masculi: Plastronul masculilor este usor concav (curbat spre interior) in zona abdominala. Aceasta curba ajuta masculii sa se mentina pe femele in timpul imperecherii.
 • Femele: Plastronul femelelor este plat sau usor convex (curbat spre exterior). Acest design ofera mai mult spatiu intern pentru dezvoltarea oualor.
Forma carapacei
 • Masculi: Masculii au adesea o carapace mai alungita si mai ingusta, in timp ce partea posterioara poate fi usor rotunjita sau mai abrupta.
 • Femele: Femelele au, de obicei, o carapace mai rotunjita si mai larga, ceea ce le ofera mai mult spatiu pentru dezvoltarea oualor.
Scuturile anale (scuturile de pe plastron din zona cozii)
 • Masculi: Scuturile anale ale masculilor sunt adesea mai deschise, creand un unghi mai larg intre ele.
 • Femele: La femele, scuturile anale sunt mai apropiate si creeaza un unghi mai ingust.
Comportament
Comportamentul teritorial
 • Masculi: Masculii sunt adesea mai teritoriali si mai agresivi fata de alti masculi. Ei pot incerca sa monteze alte testoase, indiferent de sex, si sa manifeste comportamente agresive precum muscarea si impingerea.
 • Femele: Femelele sunt, in general, mai putin agresive si nu prezinta aceleasi comportamente teritoriale. Ele pot deveni defensive daca sunt deranjate, dar nu la fel de frecvent ca masculii.
Comportamentul de curtare
 • Masculi: Masculii sunt mai activi in comportamentele de curtare, care includ urmarea femelelor, muscarea usoara a marginilor carapacei lor si emiterea unor sunete specifice.
 • Femele: Femelele pot fi reticente la inceput, dar accepta curtea masculilor daca sunt pregatite pentru imperechere.
Varsta si marimea

Determinarea sexului este mai usoara la testoasele mature, deoarece caracteristicile fizice devin mai evidente pe masura ce cresc. Testoasele tinere nu prezinta intotdeauna diferente clare intre sexe, ceea ce face identificarea dificila pana la varsta de cel putin 4-5 ani.

In concluzie, pentru a determina sexul Testudo hermanni in captivitate, observa cu atentie coada, plastronul, forma carapacei si comportamentul. Masculii au o coada mai lunga si groasa, un plastron concav si sunt mai teritoriali, in timp ce femelele au o coada mai scurta, un plastron plat si o carapace mai rotunjita. Identificarea corecta a sexului ajuta la gestionarea corespunzatoare a populatiei de testoase si la asigurarea unui mediu de viata armonios.

Reproducere

Reproducerea Testudo hermanni in captivitate poate fi o experienta fascinanta si satisfacatoare pentru crescatorii de testoase pasionate. Iata mai multe detalii despre acest proces:

Determinarea sexului si selecția partenerilor
Determinarea sexului

Pentru a incepe procesul de reproducere, este important sa aveti testoase de sex opus. Diferentierea intre sexe poate fi dificila la testoasele tinere, dar devine mai clara odata ce acestea ating maturitatea sexuala (in general, la varsta de 4-6 ani).

Selectia partenerilor

Selectarea partenerilor potriviti este cruciala pentru a asigura succesul reproductiei. Asigurati-va ca ambii parteneri sunt sanatosi, fara probleme de sanatate sau anomalii genetice.

Ciclul reproductiei
Perioada de imperechere

In salbaticie, Testudo hermanni isi desfasoara activitatile de imperechere in primavara, cand temperaturile cresc si hrana devine abundenta. In captivitate, incercati sa recreati acest mediu prin simularea unor variatii de temperatura si lumina.

Pregatirea pentru reproducere

Inainte de imperechere, asigurati-va ca ambele testoase sunt sanatoase si bine hranite. O dieta echilibrata si suplimentarea cu calciu sunt esentiale pentru femele, deoarece acestea necesita o cantitate suplimentara de nutrienti pentru a-si dezvolta ouale.

Imperecherea
Comportamentul de imperechere

Masculii Testudo hermanni pot incepe sa-si manifeste comportamentele de imperechere, cum ar fi urmarirea si montarea femelelor. Acest comportament este o parte naturala a procesului de reproducere si ar trebui sa fie supervizat cu atentie.

Coabitarea

Dupa ce imperecherea a avut loc, permiteti celor doua testoase sa coabiteze in continuare pentru o perioada de timp, deoarece femelele pot depune ouale la cateva saptamani dupa imperechere.

Depunerea oualor
Selectarea unui loc pentru depunerea oualor

Femelele Testudo hermanni isi pot alege singure locul pentru depunerea oualor. Asigurati-va ca le oferiti un substrat adecvat si o ascunzatoare confortabila unde sa isi poata sapa cu usurinta.

Depunerea oualor

Depunerea oualor poate dura cateva ore si este un proces epuizant pentru femele. Asigurati-va ca le oferiti spatiu si intimitate in timpul acestui proces si monitorizati-le cu atentie starea de sanatate.

Incubatia oualor
Manipularea oualor

Daca decideti sa scoateti ouale pentru a le incuba separat, manipulati-le cu grija si asigurati-va ca le depozitati intr-un mediu adecvat pentru incubare.

Incubatia

Ouale de Testudo hermanni pot fi incubate intr-un mediu controlat, cu o temperatura si o umiditate stabila. Perioada de incubatie poate varia in functie de temperatura si poate dura de la cateva saptamani pana la cateva luni.

Cresterea juvenililor
Hrana si ingrijire

Asigurati-va ca juvenilii sunt hraniti corespunzator si beneficiaza de un mediu de viata adecvat, cu temperatura, umiditate si lumina adecvate.

Identificarea si gestionarea populatiei

Pe masura ce juvenilii cresc, va trebui sa îi identificati si sa gestionati populatia in consecinta. Asigurati-va ca aveti suficient spatiu si resurse pentru a ingriji toti juvenilii in crestere.

In concluzie, reproducerea Testudo hermanni in captivitate necesita o planificare atenta si monitorizare constanta.

Hibernare

Hibernarea la Testudo hermanni, cunoscuta si sub numele de testoasa lui Hermann, este un proces natural esential pentru sanatatea lor pe termen lung. In captivitate, este important sa recreezi conditiile necesare pentru o hibernare sigura si eficienta. Iata detalii detaliate despre acest proces:

Pregatirea pentru hibernare
Examinare veterinara

Inainte de a incepe hibernarea, este esential sa duci testoasa la un veterinar specializat in reptile. Testoasa trebuie sa fie sanatoasa, fara paraziti interni sau externi, si sa aiba o greutate adecvata. O testoasa subponderala nu ar trebui sa hiberneze deoarece ar putea sa nu aiba rezervele energetice necesare pentru a supravietui perioadei de hibernare.

Perioada de pre-hibernare

Cu aproximativ 4-6 saptamani inainte de hibernare, incepe reducerea treptata a cantitatii de hrana oferita testoasei. Aceasta ajuta la golirea sistemului digestiv, prevenind fermentarea alimentelor in timpul hibernarii, ceea ce ar putea fi fatal. De asemenea, reduce treptat temperatura si durata expunerii la lumina pentru a simula conditiile de iarna.

Crearea mediului de hibernare
Temperatura

Temperatura optima pentru hibernarea Testudo hermanni este intre 5-10 grade Celsius. Temperaturi mai ridicate pot activa metabolismul testoasei, epuizandu-i rezervele energetice, in timp ce temperaturile prea scazute pot fi periculoase.

Umiditate

Umiditatea relativa in zona de hibernare trebuie sa fie moderata, in jur de 50-60%. Un mediu prea uscat poate duce la deshidratarea testoasei, in timp ce un mediu prea umed poate provoca probleme respiratorii sau dezvoltarea mucegaiului.

Loc de hibernare

Testoasele pot hiberna in mai multe tipuri de incinte:

 • Cutii de hibernare: O cutie de lemn sau plastic, umpluta cu substrat adecvat, precum pamant de gradina, frunze uscate sau muschi, poate fi folosita. Asigura-te ca cutia are guri de aerisire pentru ventilatie.
 • Frigidere speciale: Unele persoane folosesc frigidere dedicate pentru a controla precis temperatura si umiditatea. Asigura-te ca nu este folosit un frigider unde sunt depozitate alimente.
Monitorizarea in timpul hibernarii
Greutate si sanatate

Este important sa verifici regulat greutatea testoasei pe parcursul hibernarii, cel putin o data pe luna. O pierdere semnificativa in greutate (mai mult de 10% din greutatea initiala) poate indica probleme si testoasa ar trebui scoasa din hibernare si examinata de un veterinar.

Temperatura si umiditate

Monitorizeaza constant temperatura si umiditatea in zona de hibernare pentru a te asigura ca raman in intervalele adecvate. Utilizeaza termometre si higrometre pentru aceasta monitorizare.

Terminarea hibernarii
Treptat

Incepe trezirea testoasei treptat, crescand incet temperatura si durata expunerii la lumina pe parcursul a cateva zile. Pune testoasa intr-un loc cald si luminos, oferindu-i acces la apa proaspata pentru rehidratare.

Alimentatie

Dupa trezire, testoasa ar putea sa nu manance imediat. Incepe prin oferirea unor alimente usoare, cum ar fi frunze de papadie, pentru a-i stimula apetitul. Asigura-te ca are acces la apa proaspata in orice moment.

Consideratii suplimentare
Riscuri

Hibernarea prezinta anumite riscuri, in special pentru testoasele care nu sunt in conditii optime de sanatate. Testoasele bolnave, subponderale sau cele care nu au avut o perioada de pre-hibernare adecvata pot suferi complicatii grave.

Alternativa

Pentru testoasele care nu pot hiberna din motive de sanatate, poti opta pentru mentinerea lor active pe durata iernii intr-un mediu controlat, cu temperaturi si lumina adecvate pentru a preveni intrarea in hibernare.

In concluzie, hibernarea Testudo hermanni in captivitate necesita pregatire meticuloasa si monitorizare atenta pentru a asigura sanatatea si supravietuirea testoasei. Consultarea unui medic veterinar specializat in reptile este esentiala pentru a garanta o hibernare sigura si eficienta.

 • Testoasa de : Uscat
 • Traieste pana la : 80 ani
 • Dimensiune adult : 30 cm
 • Tip alimentatie : erbivore
 • Hibernare: Da
 • Bec caldura : Da
 • UVB : Da